sukesess tankesettet

Som mental trener så søker jeg hele tiden å finne det som gjør at personer får ut sitt fulle og hele potensial. Jeg er derfor spesielt interessert i hva som er nøkkelen til at noen lykkes, mens andre ikke helt klarer det. Leter man etter selve nøkkelen til suksess finner man ofte svar som hardt arbeid, motivasjon, disiplin osv, men forskning viser at de er mer biprodukter av ditt tankesett. Suksess kommer av gjentatte gode handlinger over tid, men hva er det som fører til gode handlinger? Det er ditt tankesett som styrer forut for de handlingene du gjør.

Forskeren og psykologen Carol Dweck oppdaget i sine studier at man kan skille mellom to typer tankesett, fiksert og utviklingsorientert.
De med et fiksert tankesett ser på IQ som noe som er medfødt og ikke kan utvikles, mens de med et utviklingsorientert tankesett tenker at dette er egenskaper som kan utvikles gjennom øvelse.
Hos de med et fiksert tankesett er hjernen mest aktiv når det er informasjon som knytter seg til resultat, poeng, hvor bra prestasjonen er. De er opptatt av å gjøre det bra og innsats kan bli sett på som en svakhet. Hos de med utviklingsorientert tankesett så er hjernen mest aktiv når det er snakk om informasjon knyttet til utvikling, hvordan bli bedre, prosessen. De er opptatte av utvikling og ser på feil og tilbakeslag som læring.

Carol Dweck kartla elever med ulike tankesett over et skoleår, og fant ut at de som hadde et utviklingsorientert tankesett fikk markant forbedring i sine karakterer, mens de med et fiksert fikk liten eller ingen fremgang.

Et annet studiet gikk ut på å løse ulike puslespill. De startet med et enkelt puslespill som alle ville klare. De elevene ble tilfeldig delt inn i to grupper, hvor av den ene gruppen ble roset med ”så bra, du må være smart” (fiksert tankesett ros), mens den andre gruppen ble roset med ”så bra, du må ha jobbet hardt” (utviklingsorientert tankesett ros). Hun ville sjekke ut om den rosen de fikk etter første oppgave ville påvirke de videre. Den neste oppgaven de fikk var å velge mellom et lett og et vanskelig puslespill. Det viste seg å være markant forskjell mellom gruppene. De som ble roset med ”så bra, du må være smart” valgte nesten uten unntak det lette puslespillet, de som ble roset med ”så bra, du må ha jobbet hardt” valgte stort sett det vanskelige. De som fikk høre at de var smarte ble redde for å ikke lykkes og bli avslørt som ikke så smart, mens de som fikk høre at de måtte ha jobbet hardt ville vise hvor hardt de virkelig kunne jobbe.
Neste oppgave ville hun kartlegge hvor lenge de ville holde på får de ga opp, og oppgaven var et puslespill som var umulig å løse. Det viste seg igjen å være klar forskjell mellom gruppene. De som ble roset med at de var smart ga mye fortere opp enn de som ble roset over hvor hardt de hadde jobbet.
Studiet ble avsluttet med en oppgave som var like lett som den første. Det interessante her var at den første gruppen gjorde det markant dårligere på denne enn første testen, mens den andre gruppen gjorde det markant bedre.

Hvordan endre ditt eget tankesett?

Steg 1: Lytt til og oppdag ditt fikserte tankesetts stemme

Det første steget er å bli bevisst sin egen indre stemme, for i det du kjenner den igjen kan du begynne å foreta bevisste valg. Denne stemmen kan du kjenne igjen i ulike situasjoner, som for eksempel når du står overfor en utfordring vil den kanskje si til deg ”er du sikker på at du kan klare dette? Kanskje har du ikke det som skal til”. ”Hva om du gjør feil, da vil alle se hvor mislykket du er”
Denne samme stemmen kommer ofte tilbake når vi møter motgang eller gjør feil. Da vil du kanskje høre at den sier ”ja sa jo at det var vanskelig og at du ikke ville klare det”. Eller du kan kjenne den igjen når du møter kritikk: ”det er ikke min feil. Det var noe eller noen andre sin feil”
Du vil kanskje føle at du blir sint på den personen som gir deg feedback ”hvem er det du tror du er? Jeg vil sette de på plass” Den andre personen kan like gjerne gi deg spesifikk, konstruktiv feedback, men du vil kanskje høre at de sier ”Jeg er virkelig misfornøyd med deg. Jeg trodde du var kapabel til dette men ser jo nå at du ikke er det.

Steg 2: Oppdag at du har et valg

Når du har lagt merke til ditt fikserte tankesett så må du bestemme deg for hvordan du skal tolke det. Det er du selv som velger hvordan du tolker feil, tilbakeslag og kritikk. Du kan velge å gjøre det gjennom et fiksert tankesett eller et vekstorientert. Du kan tolke som et tegn på manglende talent og evner, eller du kan tolke det som tegn på at du trenger å endre på dine strategier og øke innsatsen, strekke deg selv litt lenger og forbedre dine evner. Dette er opp til deg selv, så når du møter utfordringer, tilbakeslag og kritikk, så lytt til ditt fikserte tankesetts stemme og

Steg 3: snakk tilbake med et utviklingsorientert tankesett

Når du møter en utfordring
Fiksert : Hva om du gjør feil – da vil du være mislykket
Utviklings : De fleste suksessfulle personene har gjort mange feil på veien

Når du møter et tilbakeslag
Fiksert: Det er ikke min feil, det var noe eller noen andres skyld
Utviklings : Hvis jeg ikke tar ansvar kan jeg heller ikke fikse det. La meg lytte – uansett hvor smertefullt det er så vil jeg lære hva enn jeg kan.

Steg 4: Handle etter et utviklingsorientert tankesett

Siste steget handler om hva du gjør. Skal du endre ditt tankesett krever det at du jobber med deg selv og tar dette på alvor. Å handle etter et utvikllingsorientert tankesett krever energi og innsats. Det innebærer at du tar på deg utfordringene helhjertet og med maksimal innsats, at du lærer fra dine feil og tilbakeslag og hører på kritikken du får og velger å handle på den fordi den er nå i dine hender.
I tillegg er det viktig å sette seg egne definerte mål som baserer seg på utvikling og prosessen frem mot målet. Når du vektlegger å utvikle dine egne evner og måler deg opp mot deg selv og dine prestasjoner vil du også påvirke ditt eget tankesett. Jo mer opptatt av egen utvikling og fremgang og tenke prosess d blir, jo mer trenes et utviklingsorientert tankesett opp


Bjørn-Inge Flå
how you can make it work f