Målsetting

Ser man nærmere på historien til suksessfulle personer, så er en av fellesnevnerne at de er tydelige på hva de ønsker å oppnå. I Daniel Coyle`s talent code refererer han til Anders Ericcson`s studie av ekspertise hvor en av fellesnevnerne for ekspertise er noe han kaller for ”Deliberate Practice”. Ett av nøkkel elementene i deliberate practice er å jobbe med klare mål.

Et studie som ble utført ved Harvard i årene 1979-1989, fikk studentene ved MBA-studiet ved Harvard følgende spørsmål: "Har du satt deg klart definerte, skriftlige mål for fremtiden og lagt planer for hvordan du skal nå dem?".
Det viste seg at bare tre prosent av studentene hadde skrevet opp mål og planer. 13 prosent hadde mål, men de hadde ikke skrevet dem ned. Hele 84 prosent hadde ingen spesifiserte mål i det hele tatt, bortsett fra å komme seg gjennom skoleåret og nyte sommeren.
Ti år senere, i 1989, intervjuet forskerne de samme personene en gang til. De fant ut at de 13 prosentene som hadde mål som ikke var nedskrevet, tjente gjennomsnittlig dobbelt så mye som de 84 prosentene av studentene som ikke hadde hatt noen mål i det hele tatt.
Men det mest overraskende ved undersøkelsen var at de tre prosentene av studentene som hadde klart definerte, nedskrevne mål da de forlot Harvard, gjennomsnittlig tjente ti ganger så mye som de andre 97 prosentene av studentene til sammen. Den eneste forskjellen mellom gruppene var hvorvidt de hadde definert klart definerte mål for seg selv da de forlot universitetet.


Det som er viktig å tenke på når du skal sette deg mål er at det vekkes følelser. Et mål MÅ gjøre noe med følelsene, hvis ikke så må målet justeres. Et mål som ikke vekker følelsene vil aldri bli noen realitet uansett, fordi da mangler motivasjonen som trengs for å legge ned jobben som må gjøres. I tillegg må du skrive målet ned og visualisere deg selv i målet. Grunnen til dette er at du da aktivere både den høyre og venstre hjernehalvdelen, og målet vil ta større plass i ditt ubevisste. Når dine mål skrives klart og presist og du visualiserer deg selv i målet, aktiverer du det retikulære aktiveringssystem (Reticular Activating System, RAS).  Dette systemet av nervebaner i hjernestammen, som blant annet kontrollerer økningen av aktivitet, søvn, oppmerksomhet, muskeltonus osv. er det verktøyet som filtrerer informasjonen du mottar.
Ved å kunne eliminere de 98 prosentene unødvendig informasjon som hele tiden prøver å fange din oppmerksomhet, kan du fokusere på de 2 prosentene som er viktig for deg og bli mer produktiv.
Når du har satt målet er det viktig at du bestemmer deg for å gå for målet. Å bestemme seg er noe annet enn å ha et ønske eller en preferanse for noe. Å bestemme seg kommer fra det latinske ordet ”incision” som betyr å kutte bort. Derfor vil det å bestemme seg i realiteten bety at du kutter bort en god del for å virkelig kunne gå for målet. Det å bestemme seg for krever tid og energi, men når du først har tatt valget trenger du ikke lenger sløse energi på det. Et eksempel på et virkelig valg jeg selv har tatt som liten er at jeg bestemte meg tidlig at jeg ikke skulle begynne å røyke. Selv om det i prinsippet ikke var noe vanskelig valg, betyr det i praksis at dersom noen tilbyr meg en sigarett så sier jeg kjapt nei, jeg trenger ikke spørre om hvilket merke de har og vurdere deretter. På samme måte vil et effektivt og bestemt mål gjøre det lettere for deg å ta de riktige valgene underveis. Du stiller deg bare spørsmålet : vil dette ta meg nærmere mitt mål?

”Haugevis av unge mennesker mister seg selv i sine drømmer, fordi de ikke har noen plan. Klubbens oppgaver er å hjelpe dem å realisere drømmene sin” (Arsene Wenger)

Når du har bestemt deg er det viktig å legge en plan for gjennomførelse. For at drømmer og mål skal bli en realitet må det legges en klar plan for hvordan komme seg dit. I tillegg er det svært viktig å øyeblikkelig ta en handling som er rettet mot det målet du har satt deg. Får du først ballen til å begynne å rulle skaper du momentum, dermed blir alt mye letter etter det.

Motivasjonen vil variere underveis i arbeidet mot målet, derfor er det viktig å stadig minne seg selv på målet.
. I Daniel Coyle sin bok Talent Code, refererer han til at de såkalte ”talent hotbeds” har alle påminnelser for hvor fokuset skal rettes, stadige påminnelser om at det må jobbes hardt og fokusert mot det å bli best.

Hva er et godt mål
Et godt mål kjennetegnes ved at det gjør noe med deg. Du skal bare tenke på det, se det for deg så trigger det deg umiddelbart.

Et godt mål kjennetegnes ved at det gir utfordringer som man må løse underveis

Drømmer skal være store, men vær opptatt av at de skal forankres i virkeligheten, at du skal konkretisere dem og analysere hva som skal til for at du skal nå dem

Et mål skal være konkret og presist. Dessuten skal det være kult. Et godt mål skal få det til å krible i magen, det skal fylle deg med ønske om å oppnå det. Et mål blir aldri virkningsfullt før det gjør noe med følelsene dine

Hvis du kan finne noe å kjempe for, noe som du kan tenke på før du sovner om kvelden og når du våkner om morgenen, og gjerne så oftere, så gjør det noe med den grunnleggende motivasjonen deres og evnen til å ta flere riktige valg

Jo mer konkret målet er, desto enklere er det å lage en plan. Målet kan med fordel si noe om når du skal nå det.

Gjør målet så presist og konkret som mulig og formuler det skriftlig. Da blir det nesten som en kontrakt med deg selv